Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamayan konulan “2024 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı” kapsamında; ilimiz genelinde hayvan hastalıklarına karşı koruyucu maksatla yürütülen aşılama çalışmalarında, 2024 yılının ilk 6 ayında 269 bin 614 baş muhtelif hayvan İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli veteriner sağlık personelleri tarafından aşılandı.

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programının ilk 6 ayında ilimizde; baskın ve ilkbahar kampanya dönemlerinde 198 bin 121 baş sığır cinsi hayvana şap aşısı, 6 bin 847 baş sığır cinsi ve 9 bin 355 baş koyun keçi türü hayvana brucella aşısı, 31 bin 447 baş koyun keçi türü hayvana çiçek aşısı, 22 bin 166 baş koyun keçi türü hayvana veba (PPR) aşısı ve bin 121 kedi-köpeğe kuduz aşısı olmak üzere toplamda 269 bin 614 baş muhtelif hayvana aşı uygulaması yapıldı.

A5

Aşılama çalışmalarının yanı sıra toplamda 379 bin 28 baş muhtelif hayvan da sağlık taramasından geçirilmiştir. İlimiz genelinde yürütülen koruyucu aşılama çalışmalarıyla eş zamanlı olarak küpeleme ve işletmelerde bulunan hayvanların güncelleme çalışmalarına da aralıksız devam edilmektedir.

Asilama1

Hastalıklarla mücadele etmenin en etkin yöntemi olan aşılar sayesinde, ilimiz ve ülke ekonomisinde ciddi kayıplara yol açabilecek şap, koyun keçi vebası, koyun keçi çiçeği gibi birçok hastalığın önlenmesinin yanı sıra hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) kuduz ve brucella gibi bir dizi hastalıkların da önüne geçilmektedir.

Asilama2

Hayvan sağlığının güvence altına alınamadığı bir ortamda, insan sağlığını korumak ve gıda güvenilirliğini temin etmek mümkün olmayacaktır. Bu minvalde; mücadele programı kapsamında, İl/İlçe Müdürlüklerimizde çalışan veteriner sağlık personelleri tarafından yıl boyunca hayvan hastalıklarına karşı koruyucu aşılama çalışmalarına devam edilecek.

Editör: Remzi Mamaşoğlu